Momenteel is elke bedrijfsleider bezig met de toekomstbestendigheid van zijn of haar organisatie. Strategische prioriteiten, groeiperspectieven en financiële beslommeringen zijn holle woorden als je het meest waardevolle bezit in je organisatie niet koestert: je medewerkers. Volgens Brian Halligan, voormalig CEO en huidige voorzitter van het Amerikaanse CRM-bedrijf HubSpot, is de bedrijfscultuur – met welzijn als topprioriteit – het tweede product van elke organisatie. Magali De Reu kreeg hem te pakken voor een babbel en blikt voor ons terug op het gesprek.

Werknemerswelzijn als begin van klanttevredenheid

Voor wie niet helemaal mee is: HubSpot is een platform waarmee organisaties hun marketing tools connecteren met hun CRM database. Het Amerikaanse bedrijf heeft zich ontpopt tot ware referentie in het marketinglandschap. Maar volgens Halligan is de bedrijfscultuur van HubSpot even belangrijk – in die mate dat hij werknemersgeluk even goed opvolgt als groeicijfers. Net zoals wij bij Alan doen, dus; “Zijn je medewerkers ongelukkig of zitten ze niet goed in hun vel, dan mag je niet verwachten dat ze voor tevreden klanten kunnen zorgen”, legt hij uit. “Elke organisatie – er zijn geen uitzonderingen – heeft twee producten. Het aanbod dat ze verkopen aan eindklanten, maar daarnaast ook datgene wat ze aanbieden aan hun medewerkers: de bedrijfscultuur. Hoe ga je ervoor zorgen dat ze impact kunnen maken met hun werk? Op welke manier blijf je op de hoogte van hun bekommernissen en hindernissen? Biedt hun job toegevoegde waarde aan hun leven? Met zulke vragen begint dat. Tegelijk betekent dit ook een uitbreiding van het begrip ‘concurrentie’. Er zijn zoveel bedrijfsleiders bang dat hun product of dienst wordt ingehaald door dat van concurrerende bedrijven. Maar daarbuiten is er ook veel rivaliteit op de arbeidsmarkt, en die wordt maar al te vaak vergeten.” 

“Een cultuur van experimenteren heeft bijgedragen aan het geluk en de motivatie van onze medewerkers”

Tijdens het gesprek maakt Halligan de kanttekening dat werknemerswelzijn aardig wat experimenteerwerk vereist – zeker in het begin. “Ik denk dat het helpt als je, los van welzijn als thema, een cultuur hebt die zin voor initiatief aanmoedigt”, oppert hij. “Door veel te proberen en onvermijdelijk ook te falen, weet je snel wat al dan niet werkt. Toen de coronapandemie uitbrak, groeide iedereen dichter naar elkaar toe en was er veel bereidheid om nóg meer dan anders te experimenteren in functie van motivatie en geluk. Een blauwdruk bestond helaas niet, dus iedereen moest maar dingen uitproberen, evalueren en tijdig bijsturen. Aangezien HubSpot een gezonde bedrijfscultuur heeft, ging dat voor ons misschien iets makkelijker – en daar ben ik dankbaar voor.” 

Initiatieven die een nieuwe werk- en levenswijze ondersteunen

Een korte zoektocht op het internet leerde me dat HubSpot inderdaad fors investeert in haar medewerkers. Halligan zelf stimuleert bijvoorbeeld middagdutjes, omdat de beste ideeën volgens hem ontstaan na een korte pauze. Maar uiteraard volstaan losse initiatieven en voorstellen niet om het verschil te maken voor het welzijn van je medewerkers. “HubSpot’s cultuur is gestoeld op de overtuiging dat de werk- en levenswijze van mensen is veranderd – door COVID19 nog drastischer en sneller”, meent Halligan. “Je mensen willen hun werk rond hun leven bouwen en niet omgekeerd.” 

De vertaalslag van die visie gebeurt op verschillende manieren, maar enkele steken er met kop en schouders bovenuit. Hoewel het technologiebedrijf werken op afstand al langer aanmoedigt, heeft het sinds begin dit jaar een volwaardig hybride beleid uitgerold. Medewerkers kunnen kiezen tussen drie stelsels: @office, @flex en @home. Flex- en thuismedewerkers krijgen begeleiding bij het opzetten van het thuiskantoor, met aandacht voor de werk-privébalans.

“Kleinschalige extra’s maken soms zelfs het grootste verschil in geluk en motivatie op de werkvloer”

“Een beleid rond het well-being van je medewerkers is noodzakelijk, maar je hoeft niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden”, raadt Halligan aan. “Kleinschalige extra’s maken soms zelfs het grootste verschil in geluk en motivatie op de werkvloer. Vlak voor de pandemie iedereens leven voorgoed veranderde, werkten enkele medewerkers een lange tijd in andere tijdzones en moesten ze onze vergaderingen noodgedwongen bijwonen via Zoom – toen nog een unicum. Ook al werkte ik toen voornamelijk op het hoofdkantoor in Boston, ik probeerde voor onze meetings óók in te bellen vanuit mijn thuiskantoor. Zulke dingen getuigen volgens mij van inclusie.” 

Toegankelijkheid troef

Ook opvallend is HubCare, het digitaal platform dat zowaar het Amerikaanse broertje van Alan zou kunnen zijn. Met een waaier van mentale gezondheidszorgdiensten kunnen HubSpot medewerkers 24/7 bellen, mailen of chatten met erkende gezondheidsprofessionals. 

“Onzekere tijden hoeven niet per se samen te gaan met onduidelijke antwoorden”

“Gaat het over gezondheid, dan is toegankelijkheid een belangrijk aandachtspunt”, vervolgt Halligan. “Werknemersvoordelen zoals HubCare vervullen een ondersteunende functie, maar ook als leidinggevende is het naar mijn inziens een must om benaderbaar te zijn. In 2020 heb ik daar zelf een tandje voor bijgestoken. Tijdens de zogenoemde ask me anything meetings konden teams letterlijk alles vragen. Onzekere tijden hoeven niet per se samen te gaan met onduidelijke antwoorden.” 

Een voorbeeld nemen aan HubSpot om het welzijn van je medewerkers aan te pakken? Als volwaardige gezondheidspartner staat Alan aan jouw zijde om werknemerswelzijn naar een hoger niveau te tillen. Reactief als het moet, proactief als het mag. Let’s talk!