Werken bij Alan: geen meetings, onbeperkt verlof, en extreme transparantie.

Vandaag spreken we met Ella, Pieterjan en Dries, het Belgische 🇧🇪 sales team. We voelen hen aan de tand over de unieke cultuur bij Alan. We merken dat mensen vaak nieuwsgierig zijn en we willen hen via deze manier inzicht geven in hoe Belgische Alaners de cultuur ervaren. Maar niet alleen dat, we groeien ook ongelooflijk snel in België. Dit interview geeft een kijkje achter de schermen. 👀

We doen dingen anders, het is niet de manier die bij gelijk wie past, maar het is de Alan-manier.

Pieterjan BehaegheSales bij Alan

Bij Alan houden we geen meetings, kunnen we werken van waar we dat zelf willen, en hebben we onbeperkt verlof… mensen zouden ons ervan kunnen beschuldigen nooit te werken … ?! 😉

Ella – Het tegendeel is waar, we zijn een start-up, dus er is altijd veel te doen, maar de manier waarop we ons werk organiseren is anders. Meer flexibiliteit betekent dat we gewoon zoveel efficiënter zijn!

PJ – We doen dingen anders, het is niet de manier die bij gelijk wie past, maar het is de Alan-manier. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat we geen meetings houden.

Geen meetings? Klinkt goed! Maar in alle ernst, hoe neem je beslissingen en hoe ga je over tot executie?

Dries – Traditionele bedrijven plannen een meeting in om beslissingen te nemen met alle betrokken partijen, vaak onvoorbereid , lange discussies, om uiteindelijk niet tot een beslissing te komen. Het werk dat voor de meeting diende te gebeuren gaat vaak pas van start na de meeting. De meeting was dus waste of time en moet nog eens worden overgedaan. Vaak onder het mom van “vervolgmeeting”. Dat is niet echt efficiënt.

Bij Alan neemt iemand het initiatief om een probleem op te lossen of een beslissing te nemen. Hij of zij schrijft neer wat het probleem is, doet onderzoek, en stelt een aantal mogelijke oplossingen of beslissingen voor. Vervolgens worden de personen die normaal aan een meeting zouden deelnemen getagd in Github, de tool die we hiervoor gebruiken. Zij delen hun argumenten op een moment dat voor hen uitkomt. Omdat het asynchroon is, nemen mensen ook echt de tijd om bij te dragen.

Consensus bereiken is niet het doel. We kunnen perfect akkoord zijn, dat we niet akkoord zijn!

Dries StevensSales bij Alan

Als er veel mensen zijn die bijdragen, hoe bereik je dan consensus? Hoe komt een beslissing tot stand?

Dries – ​Consensus bereiken is niet het doel. We kunnen perfect akkoord zijn, dat we niet akkoord zijn! De persoon die het initiatief heeft genomen om de discussie te starten, neemt de argumenten en meningen van alle betrokken collega’s in overweging, en neemt dan zelf de beslissing. Als blijkt dat het niet de juiste beslissing was, dan is dat oké, want op deze manier kunnen we snel falen en opnieuw proberen. Zolang we maar leren uit onze fouten.

Jullie werken op dit moment allemaal van thuis. De meerderheid van de Alaners werken op het hoofdkantoor in Frankrijk 🇫🇷. Werkt deze manier van werken dan even vlot voor het Belgische team? 

Dries – Eén van onze principes die deel uitmaakt van onze cultuur is distributed ownership. Dit betekent dat we kunnen beslissen wat het beste is voor ons en voor België. Het is een groot voordeel om een ​​startup te zijn binnen een scale-up. Er zijn heel wat best practices, kennis en budget die we gemakkelijk kunnen gebruiken om België zo snel mogelijk een vliegende start te geven.

Waar zijn jullie allemaal gevestigd?

Ella – Teken een kaart en we zijn verspreid over heel België! We werken op afstand, maar ik ben erg blij dat we ook co-working spaces hebben in Gent en Brussel om als team samen te komen.

Ik zou graag de tijd nemen om enkele weken vanuit een zonnige plek als Barcelona te werken.

Ella AmeyeSales bij Alan

Asynchroon werken, onbeperkt verlof,  hoe flexibel is dit beleid in de praktijk?

PJ – Ik heb de kans gehad om 2 weken vanuit Nederland te werken omdat ik daar familie heb. Zolang je maar je agenda regelt, is het super makkelijk om te doen!

Ella – Die aspecten van onze cultuur worden echt nageleefd in de praktijk. Covid helpt natuurlijk niet echt. Ik zou graag de tijd nemen om enkele weken vanuit een zonnige plek als Barcelona te werken. De vitamine D-spiegels op peil houden!

Merk je dat de dagdagelijkse flexibiliteit een invloed heeft op je work-life balance?

Dries – Voor mij is het erg handig. Omdat we volledig op afstand werken, hebben we heel weinig fysieke vergaderingen. Als ik midden in de nacht wil werken wanneer mijn kinderen me wakker houden, is dat absoluut mogelijk.

PJ – Als jonge ouder heb ik de controle over mijn agenda, ik kan tijd vrijmaken om diep na te denken, ik kan de kinderen naar school brengen, ik heb hun eerste schooldag niet gemist en ik kan ze twee dagen per week zelf ophalen. Dat kon ik vroeger niet.

Dries – Hetzelfde geldt voor mij, als de kinderen thuis zijn, kan ik gemakkelijk anderhalf uur midden in mijn dag blokkeren om met ze te spelen en te genieten van quality time. Het is echt flexibel.

PJ – Of gaan lunchen!

Dries РHet grootste voordeel is dat je werk en priv̩ op de best mogelijke manier kan combineren. Je deelt jouw werkdag in op een manier dat werkt voor jouw levensstijl.

De ambitie, om de manier waarop mensen met gezondheidszorg omgaan te veranderen, dat is echt spannend.

Pieterjan BehaegheSales bij Alan

Wat is het meest fascinerende aan werken in het Belgische team by Alan?

Ella – Het idee dat je een nieuwe ziektekostenverzekeraar opstart in een land, van A tot Z, erbij zijn vanaf het prille begin, het tekenen van de allereerste klant, de eerste leden aan boord zien komen. Voor iedereen die van startups en innovatie houdt, is dit een geweldige kans om er vanaf het begin deel van uit te maken.

Pieterjan – Ja! Toen ik in juni begon, was er letterlijk geen product, geen team, zelfs geen bedrijf in België. We moesten een product bouwen, een team opbouwen, het geeft zoveel energie. De ambitie, om de manier waarop mensen met gezondheidszorg omgaan te veranderen, dat is echt spannend.

Voor zover ik kan zien, werken jullie hard, het klinkt alsof jullie van het avontuur houden. Was er iets waarover jullie zich zorgen maakten voordat je startten bij Alan? (zo ja, wat?)

Ella – Ik ben gesteld op sociaal contact. Ik vroeg me af of het werken op afstand en geen collega’s zien me zou motiveren. Het bevalt me enorm, je voelt de intrinsieke motivatie van je collega’s, je voelt dat je ook écht eigenaar bent van je werk en verantwoordelijkheden. Je kan echt impact maken. 

PJ – Wanneer we praten met kandidaten, merken we dat sommigen terughoudend zijn omwille van de horizontale structuur. Sommigen willen bijvoorbeeld graag manager worden, maar hoewel we weinig hiërarchie hebben, kan je aan zeer strategische projecten werken, mensen coachen en zo een enorme impact maken op het bedrijf.

Dries – Mensen hebben de misvatting dat management de enige weg is naar meer impact. Maar bij een scale-up of start-up, werk je in feite nog samen aan het vormen van een bedrijf, dat op zich, is al een veel grotere impact dan het aansturen van een team.

We doen zoveel, we rekenen in hondenjaren, in termen van vaardigheden die je leert, de projecten die je realiseert.

Dries StevensSales bij Alan

Zijn er tips die je zou willen meegeven aan mensen die overwegen om bij Alan te komen werken? Wat zou je willen dat je wist voordat je startte bij Alan?

Dries – Wees niet bang om voor een startup te gaan, hoewel ze met onzekerheid komen, leer je zoveel. We doen zoveel, we rekenen in hondenjaren 🐶, in termen van vaardigheden die je leert, de projecten die je realiseert.

PJ – Er komen drie dingen bij me op waarom het vandaag een uitgelezen kans is om te starten bij Alan:

  1. De timing is perfect. 2020 ging over het vinden van market-fit, bouwen aan het product. Dat werk is nog niet gedaan natuurlijk, kijkende naar de spectaculaire trend in Frankrijk, gaan we hetzelfde doen in België 🚀.
  2. Het team. Het Belgische team staat klaar om erin te vliegen! Vandaag tellen we experten in hun vak, tech-ondernemers van start-ups en scale-ups binnen ons team. We bouwen aan een geweldig team in België!
  3. Het unieke avontuur, de missie om de manier waarop mensen omgaan met gezondheidszorg te transformeren. Stel je voor dat jij deel uitmaakte van het startende team in België.

Over Alan

Alan is de eerste (en enige) 100% digitale ziekteverzekering in Europa. Opgericht in 2016 door, Jean-Charles Samuelian (CEO) and Charles Gorintin (CTO) met als doel de manier waarop mensen met gezondheidszorg omgaan te veranderen: transparant, begrijpbaar, en simpel.

Alan is de enige nieuwe onafhankelijke verzekeringsmaatschappij die in de afgelopen 33 jaar een vergunning heeft gekregen in Frankrijk.

Sinds de lancering is Alan zeer snel gegroeid: vandaag verzekert Alan 150.000 leden, goed voor een jaaromzet van +95 miljoen euro. Deze groei ging gepaard met het ophalen van meer dan € 125 miljoen in vier jaar tijd, van grote investeerders zoals Temasek, Index Ventures (Dropbox, Bird, Revolut …) of DST Global (Facebook, Twitter, WhatsApp …) .

Het opgehaalde kapitaal werd onder andere gebruikt voor de opstart van Alan in België en Spanje, in 2020. Ook in België gaat het snel. Met een 6-koppig team bij de start in België, breidt Alan uit naar een team van 20+ in 2021.

Wil je deel uitmaken van dit avontuur? We zijn altijd op zoek naar toptalent!

Niet alle functies staan ​​er bij, dus solliciteer gerust spontaan via deze link, of stuur een berichtje naar pieterjan.behaeghe@alan.eu.