Skipr zit bij Alan omdat het past bij hun DNA

Skipr ondersteunt bedrijven in een vlotte overgang naar duurzame mobiliteit. 

De all-in-one oplossing bestaat uit 3 onderdelen:

  • een SaaS platform voor hr en fleet managers om de mobiliteit van werknemers te beheren
  • een app die je van A naar B brengt door een slimme combinatie van openbaar vervoer, deelplatformen en eigen vervoersmiddelen
  • een betaalkaart om die verschillende transportmogelijkheden te betalen

Nabijheid is een kernwaarde van Skipr. Het voelt goed om een ziekteverzekering te bieden waar we die waarde in weerspiegeld zien. Alan past bij ons DNA.

Mathieu de Lophemco-founder & CEO Skipr

Mobiliteit zit CEO Mathieu de Lophem in het bloed. In 2015 lanceerde hij Deliveroo in België en zette zo wieltjes onder ons avondeten. Met Skipr doet hij nu hetzelfde, al komen de wieltjes ditmaal onder werknemers te staan. Elena de Marco leidt het human resources departement van de snel groeiende startup.

We hadden een traditionele hospitalisatieverzekering bij AG. Het online platform werkte niet echt vlot, en er kwam te veel administratie aan te pas. Bij vragen had ik het gevoel tegen een machine te praten.

Elena de MarcoHR-manager Skipr

Elena de Marco: “Hr ondergaat een gigantische transformatie nu iedereen plotseling remote werkt. De grote uitdaging is niet zozeer praktisch van aard, maar heeft alles te maken met het welzijn van het team. Hoe weet je hoe het met je collega’s gaat als je niet in dezelfde ruimte zit, elkaar niet ziet?”

Mathieu de Lophem: “Laten we eerlijk zijn, we leven in een bijzondere tijd. Alan is een manier voor ons om onze medewerkers te tonen dat we dit beseffen. En dat we de best mogelijke dekking voor hen nemen, opdat ze zich daar tenminste comfortabel over kunnen voelen in deze stresserende periode.”

Het probleem: de traditionele hospitalisatieverzekering sloot niet aan bij de waarden van Skipr

Elena de Marco: “Het contract was rigide, er was geen ruimte voor flexibiliteit. Bij Skipr omarmen we innovatie en proberen we in alles wat we doen de klant voorop te stellen. Die ervaring had ik niet met de verzekeraar.”

Mathieu de Lophem vult aan: “Als je het bekijkt in termen van fiscale impact, is het een no-brainer om ziekteverzekering als extralegaal voordeel te bieden. Maar het menselijke aspect is nog belangrijker.

Ik verwacht van onze leveranciers dat ze de administratieve last beperken, zodat we ons allemaal kunnen concentreren op waardevol en rendabel werk.

Mathieu de Lophem

“Bovendien sta ik erop om bewust om te gaan met onze bedrijfs- waarden. Customer centricity is een continuüm. Bij elke beslissing stelt iedere werknemer hier de klant centraal. Mijn team verdient het om op een even transparante, digitale en eenvoudige manier bediend te worden.”

De ontdekking: “ziekteverzekering-as-a-service”

Mathieu de Lophem: “Ik volg al langer heel nauwgezet wat Alan doet in Frankrijk. Het product is fenomenaal. Zowel op vlak van wat ze aanbieden, als hoe ze het doen.

Een digital-first verzekeringsproduct ontbrak in de Belgische markt, daar bestaat geen twijfel over. Maar het is niet enkel het product waar ik van sta te kijken.

Alan slaagt erin om een verzekering aan te bieden als was het een dienst.

Transparant, je weet waar je voor betaalt, en je kan de verzekering op elk moment stopzetten. De app, de klantgerichtheid, de grote visie rond de toekomst van gezondheidszorg, de waarden die Alan nastreeft en in de praktijk brengt… ik volg hen daar helemaal in.”

De oplossing: een ziekteverzekering met oog voor hr-managers en een hart voor het team

Elena de Marco: “Nu we bij Alan zitten, kan ik het team belonen met iets wat niets met het werk te maken heeft. Het geeft mensen de kans om te zien dat ons bedrijf voor je zorgt, ook buiten de werkuren, in je privéleven. Dat is een grote toegevoegde waarde.”

Mathieu de Lophem: “We vinden het belangrijk om verder te kijken dan de muren van het kantoor. Duurzaamheid is ook een belangrijke company value. Wel, we compenseren de CO2 uitstoot van onze medewerkers ook buiten het werk.

We proberen echt boven het kader van het werk uit te stijgen om onze medewerkers deelgenoot te maken van onze kernwaarden. Kortom, het is logisch dat we bij Alan zitten.”

Meer weten? Vul ons contactformulier in en we bellen of mailen je, wat je het liefste hebt.

Contacteer ons