madewithlove zit bij Alan omdat disruptie hen in het bloed zit

madewithlove is een groep software ingenieurs, CTO-profielen en engineering managers die startups, scale-ups en corporate ventures helpt met hun technische uitdagingen.

Meestappen in de disruptie van de ziekteverzekering, dat spreekt mij aan.

Andreas Cretenco-founder & CEO madewithlove

Op het team rond oprichters Andreas Creten en Jonas Van Schoote kan je rekenen.

Startup starten zonder technische bagage? madewithlove bouwt de eerste versie van je idee – en stelt gelijk ook jouw dev team samen. Scale-up in technische moeilijkheden? Haal tijdelijk de ervaren mensen binnen die je applicatie in orde krijgen. Investeringsronde? madewithlove verzorgt de due diligence. Moeite om de juiste tech profielen aan te werven? Rond madewithlove troept technisch talent samen als bijen rond een honingpot. Gebruik hun talent services om technische posities in te vullen.

Met madewithlove maken wij integraal deel uit van het startup en scale-up ecosysteem. Het is een principekwestie om met bedrijven die de status quo in vraag stellen in zee te gaan. Ik vind het tof dat we van een innovatieve service gebruik kunnen maken in plaats van een traditionele verzekering.

Andreas Creten

De uitdaging: hr op het hoogst mogelijke niveau brengen

Tim Sterkens: “Als COO werk ik niet zozeer op projecten, mijn uitdaging is madewithlove intern zo goed mogelijk te organiseren en draaiende te houden. Ik heb een sterke hr achtergrond, en volg alles wat human resources betreft op de voet.

In de IT-sector is het belangrijk om medewerkers een aantrekkelijk salarispakket voor te schotelen. De overstap van Alan past in die ambitie.

Tim SterkensCOO madewithlove

Het startpunt: een traditionele ziekte- verzekering

Andreas Creten: “Jaren geleden, toen we een hospitalisatieverzekering afsloten bij DKV, waren ze ‘best in class’. We hebben daar in al die tijd niet meer naar omgekeken. Ik merk wel dat traditionele verzekeringen helemaal niet mee zijn op digitaal vlak. Het dossier van mijn levensverzekering kan ik bijvoorbeeld geeneens online inkijken. Bij de hospitalisatieverzekering kan dat wel, maar de ervaring is niet zoals het zou moeten zijn.

Tim Sterkens: “Een hospitalisatieverzekering wordt zowat overal standaard aangeboden, zeker in de dienstensector. Mensen beseffen al bijna niet meer dat ze dat hebben, het hoort gewoon bij het pakket. Hospitalisatieverzekering is een extralegaal voordeel dat niet naar waarde wordt geschat.

De ontdekking: Alan aangeraden door een vriend

Andreas Creten: “Een kennis tipte me over Alan. Via een Franse investeerder had ik het bedrijf al langer op de radar. Alan is een challenger, dat past bij ons. Je ziet dezelfde innovatie bij banken, al ligt het bij banken natuurlijk iets moeilijker om te switchen.

De oplossing: hoe meer geautomatiseerd, hoe beter

Andreas Creten: “Hoe meer we kunnen automatiseren, hoe beter.
Ik verwacht niets anders dan dat een nieuwe collega aansluiten op de verzekering digitaal kan, zonder dat we over-en-weer moeten mailen of online pdf’jes invullen. Ik werk elke dag in een innovatieve context, ik vind het gewoon raar dat we dergelijke zaken nog op een verouderde manier zouden doen.

Tim Sterkens: “Het backoffice-gedeelte van Alan is erg interessant. Een aansluiting is geregeld op één dag. Bij onze huidige verzekeraar moet ik online een formulier invullen, en kan het tot 2 weken duren voor er iets van bericht komt.”

Ook dat de verzekering makkelijk opzegbaar is, maakt voor mij een verschil. Mochten we morgen willen opzeggen, kan dat. Jaarcontracten zijn wat mij betreft achterhaald en passen niet meer bij de huidige dienstverlening.

Tim Sterkens

De keuze: team beslist unaniem

Andreas Creten: “We hebben het team zeggenschap gegeven
in de beslissing, en ze hebben voor Alan gekozen. Enerzijds uit nieuwsgierigheid, maar ook omdat het zeker geen achteruitgang was. Het was een rationele beslissing: we betalen net iets meer, maar we krijgen er veel meer voor terug.

Het resultaat: ziekteverzekering beter afgestemd op het team

Tim Sterkens: “Nu we bij Alan zitten, gaat het ambulante deel ook vergoed worden. Dat was voordien niet zo. We hebben een jong team, jonge gezinnen… en met kleine kinderen moet je al vaker eens naar de dokter. Ik verwacht dat die extra tussenkomst het nut van een hospitalisatieverzekering in z’n geheel duidelijk gaat maken.”

Meer weten? Vul ons contactformulier in en we bellen of mailen je, wat je het liefste hebt.

Contacteer ons