Officient zit bij Alan om medewerkers op een relevante manier te belonen

Officient is een HR-platform met een heldere missie: kmo’s méér laten halen uit HR-administratie. De Gentse startup besliste dat ze ook wel méér mochten halen uit ziekteverzekering, en maakte gezwind de overstap naar Alan.

Voor CEO Michiel Crommelinck en HR-manager Bo Zenner was Alan een evidente keuze. In tegenstelling tot andere verzekeringen is Alan eenvoudig, transparant en volledig digitaal. Alan betaalt ook doordeweekse medische kosten terug, zonder opname in het ziekenhuis.

Wij houden altijd onze ogen open voor extra zaken die we de medewerkers kunnen aanbieden. Dat gaat van een goed uitgewerkt loonbeleid tot een goed gevulde frigo. Alan hoort in dat rijtje thuis, zeker nu gezondheid zo’n centrale plaats inneemt voor iedereen.

Michiel CrommelinckCo-founder en CEO Officient

De uitdaging: medewerkers op een relevante manier belonen

HR-manager Bo Zenner: “Mensen krijgen bij Officient de mogelijkheid om te groeien in hun job, om graag te doen wat ze doen. Het komt van twee kanten. De lat ligt hoog. Vanuit het management willen
we dan ook het juiste kader scheppen om goed te zijn in je job. We hebben projecten lopen rond transparantie en kennisdeling, doen mood check surveys, teambuildings en all-hands company meeting om iedereen op de hoogte te houden van wat er gaande is.

Wat wellbeing en gezondheid betreft, waren we op zoek naar een manier om nog verder gaan en echt iets extra te doen voor de medewerkers.”

De oplossing: een digitale ziekteverzekering met extra dekking

Alan stond al langer op de radar van Michiel Crommelinck. “Ik volg het Franse bedrijf al een tijdje. Indrukwekkend wat ze al uitgebouwd hebben. Alles digitaal, heel gebruiksvriendelijk, heel persoonlijk qua support… dat zijn stuk voor stuk ook belangrijke onderdelen van onze bedrijfscultuur.”

Alan is vanuit een digital-first principe gebouwd, waardoor er geen papierwinkel aan te pas komt. Je vindt al je info in de app. Dat is handig, we hebben allemaal tijd te kort.

Bo ZennerHR-manager Officient

“Als HR-manager vind ik het minstens even belangrijk dat Alan bijkomende dekking biedt, en er niet enkel is voor mijn mensen als ze in het ziekenhuis terechtkomen. Ik ben een grote voorstander van preventie als het over gezondheid gaat. De terugbetaling van sessies bij de psycholoog bijvoorbeeld, dat is krachtig.

Toen we aankondigden dat we van verzekering zouden veranderden, kwam er niet meteen veel reactie van de medewerkers. We boden immers voordien ook al een hospitalisatieverzekering aan. Al is zo’n verzekering enorm belangrijk, vaak gaan mensen niet dieper in op wat de verzekering precies inhoudt. Toen we de medewerkers meer vertelden over Alan, zoals dat alles volledig digitaal gebeurt, en dat Alan ook allerlei ambulante kosten terugbetaalt, was de interesse wél gewekt.”

De toekomst: een persoonlijke healthcare partner

Michiel: “Officient is, net zoals Alan, opgericht vanuit een heel heldere visie. Onze eerste klanten waren bedrijven die ons vertrouwen gaven vanuit die visie, meer dan op basis van wat er al was.”

“Als ik naar Alan kijk, zie ik ook veel overeenkomsten met Officient”, gaat Bo verder. “Alan biedt een heel goede customer service, iets waar wij ook enorm hard op inzetten. Het gebruiksgemak van de app, het ontbreken van kleine lettertjes in het contract, de transparantie…”

Michiel: “We gaan graag in zee met partijen die ook een sterke visie hebben. Alan heeft de bedoeling om dé personal healthcare partner te worden voor iedereen, en het kluwen aan medische voorzieningen en terugbetalingen te ontwarren.

De features die op de roadmap staan zoals teleconsultaties waarbij je live met een dokter kunt praten via de Alan app, sluiten aan op de visie. Dat spreekt aan, we zijn blij dat we bij Alan zitten.

Michiel CrommelinckCo-founder en CEO Officient

Meer weten? Vul ons contactformulier in en we bellen of mailen je, wat je het liefste hebt.

Contacteer ons