Om te telewerken heb je geen ruimte nodig die zó uit een Ikeacatalogus kan komen. 

Het coronavirus heeft een complete reorganisatie van onze manier van werken en een forse toename van telewerk teweeggebracht.

Dat brengt een aantal voordelen met zich mee, maar telewerk kan ook betekenen dat je professioneel leven je privéleven binnendringt. Het is dan ook essentieel om beiden duidelijk af te bakenen en een goed evenwicht te bewaren.

Laat je niet verrassen

Intussen zou je bedrijf je uiteraard al moeten gevraagd hebben om thuis te blijven en je computer mee te nemen. Voor sommigen een grote stap, maar geen paniek! Stel je op voorhand onderstaande vragen:

  • Waar ga je plaatsnemen om comfortabel te werken?
  • Heb je het nodige materiaal in huis?
  • Indien niet, wat zou je best van kantoor meenemen?
  • Als er andere technische vereisten zijn, zoals het opzetten van een VPN, wie moet je contacteren om zeker te zijn dat alles werkt?

Kortom: neem wat tijd om te bekijken hoe je je werkdag efficiënt kan aanpassen naar je thuissituatie.

(Dit artikel lezen is waarschijnlijk een uitstekend begin, maar dit geheel terzijde.)

Pas op voor de zetel

Bij aanvang van telewerk kan het bijzonder verleidelijk zijn om te werken vanuit je zetel of je bed – plekken die je beter reserveert voor ontspanning en rust. Een van de meest wijdverspreide adviezen, zowel bij ervaren telewerkers als bij mensen die maar af en toe telewerken, is om daarom thuis een echte werkplek in te richten – als dat mogelijk is natuurlijk.

Als telewerk iets frequenter wordt, kan een omgeving waar je comfortabel kan zitten (een goed bureau gericht naar het daglicht, zonder verblind te worden, een goede stoel waar je na twee uur geen rugpijn van krijgt, een tweede scherm om je ogen wat meer rust te gunnen dan een laptopscherm) een goede investering zijn. Maar zelfs als telewerk uitzonderlijk is, zijn een hoek van de tafel met een stoel sowieso beter dan in bed te blijven of geen duidelijke grens te trekken tussen werk- en ontspanningstijd. Het is niet zonder reden dat coworking spaces zo succesvol zijn bij doorwinterde telewerkers – hoewel het nu absoluut geen goed idee is om daar naartoe te gaan!

Dit geldt nog meer als je huisgenoten hebt: het is handig voor iedereen om een duidelijke grens te trekken, zowel om tijd samen door te brengen als om te weten dat je aan het werk bent en het niet het moment is om je te storen. 

Je noden

Net zoals je pauzes neemt op het werk, kan je dat thuis best ook doen. Natuurlijk moet een pauze thuis niet op dezelfde manier ingevuld worden als op het werk: je kan een lunch klaarmaken in plaats van naar het bedrijfsrestaurant te gaan, je kan buiten een luchtje scheppen in plaats van een koffie te nemen, omdat de deur nu eenmaal dichterbij is…

Maar let op: aangezien je collega’s je geen pauzes zien nemen, kan het wel belangrijk zijn om dit duidelijk te melden – een bericht op Slack, of een ander communicatiemiddel, zou hiervoor moeten volstaan. Dit is geen kwestie van ‘controleren’, je hoeft je immers vooral niet schuldig te voelen omdat je niet continu voor je scherm zit. Als je collega’s mogen verwachten dat je reactief bent, mag je ook tijd nemen om uit te blazen, dus je kan er beter over praten dan de dingen aan het toeval over te laten.

Werkregels opstellen en praten

Alleen werken kan soms al eens voor een gevoel van onbehagen of ongemak zorgen, afhankelijk van ieders persoonlijkheid. Aarzel daarom niet om duidelijke doelen op te stellen met je team en contactmomenten af te spreken. Regelmatig communiceren met het team, zowel als manager als werknemer, kan een goede manier zijn om de sfeer van kantoor op te roepen.

Aarzel niet om dit mondeling te doen, b.v. tijdens een videoconferentie of per telefoon: vooral als het wordt opgelegd, kan telewerk ervaren worden als ‘opsluiting‘ en er simpelweg over praten kan al een enorme opluchting zijn. In geschreven communicatie in een professionele context hebben we vaak de neiging om emoties te vermijden, terwijl we er misschien gemakkelijker over praten als uitloper van een ander onderwerp.

Andere bronnen

Telewerk is een breed onderwerp en voor sommigen is het zelfs een manier van leven. Als je meer wil weten, raden we je aan om de tips van Deborah Rippol voor remote werken (in het Frans) te lezen (Deborah is ons Head of Talent en werkte twee jaar remote), of deze uiterst volledige gids voor een meer duurzame manier van telewerk (in het Engels).